Deel op facebook
Deel op twitter
Deel op facebook
Deel op twitter
Ga terug naar het overzicht van nieuwsitems

Winnaars eerste Architectuurprijs

Dit zijn de winnaars van de eerste Architectuurprijs Roeselare

Maister en Sint-Jozefskerk slepen de prijzen van de vakjury in de wacht.  

Maister (bedrijventerrein Ovenhoek) sleept de prijs voor beste grootschalige ingreep in de wacht. Er is een grote appreciatie vanuit de leden van de jury voor de manier waarop bouwheer en architect deze opgave hebben aangepakt.   

Met aandacht voor detaillering werd een atypisch gebouw opgericht. Wat niet enkel spreekt door zijn opmerkelijke kleurkeuze en de bewuste keuze voor een gesloten doos, maar ook door de groene jungle binnenin. Die neemt het gevoel van het bedrijventerrein weg en vormt een oase voor de medewerkers. De groene binnentuin en de oriëntatie van de binnenruimtes hierop is de grote kracht van het ontwerp voor de vakjury.

Kantoor Maister

In de categorie beste kleinschalige interventie, kiest de expertenjury voor de Sint-Jozefskerk. De jury spreekt een grote appreciatie uit voor de manier waarop heel veel thema’s opgepakt zijn in het project. De slimme herbestemming (minimale ingrepen aan het exterieur en een reversibel interieur), aandacht voor duurzaamheid, de hefboomfunctie voor de wijk onder andere door de mogelijkheid om een deel van de kerk te gebruiken/huren. Het is een gedurfde keuze om als kantoor een kerk te kopen en de herbestemming op te nemen. 

Sint-Jozefskerk

Westwing Tower en The Lightstore kunnen het publiek het meest bekoren.  

De Westwing Tower (Kwadestraat) is duidelijk voor veel mensen een geslaagde eyecatcher aan het bedrijvencomplex Westwing Park. Met haar 13 verdiepingen en hoogste kantoorgebouw van West-Vlaanderen, is het ook het symbolische sluitstuk van de site. Westwing Tower is opgetrokken als een gelijkvloerse plint met daarop twaalf niveaus, verdeeld over drie gestapelde volumes die variëren qua hoogte, breedte en diepte. De verticale stapeling maakt ruimte vrij voor een inwendig publiek plein, dat alle gebouwen verbindt.  

Westwing Tower

Het erfgoedpand van 1897 langs de Koning Albert I-laan was ooit de opslagplaats van Piano’s Derdeyn. Na een grote renovatie in 2023, biedt het pand nu onderdak aan The Lightstore. Alle oorspronkelijke elementen werden vernieuwd en geaccentueerd. Het publiek apprecieert duidelijk dat authentieke elementen in ere hersteld zijn. Het samenspel met de decoratieve verlichting zorgt voor een unieke sfeer. 

The Lightstore

Deel op facebook
Deel op twitter