Architectuurprijs Roeselare
De winnaars van de eerste Architectuurprijs zijn gekend!
Lancering Architectuurprijs
9 februari
Periode om projecten in te dienen
9 februari - 14 april
Start van de stemperiode
29 april
Fietstocht Fiets de Stad
26 mei
Einde van de stemperiode
10 juni
Bekendmaking winnaars
18 juni
Geselecteerde projecten
Kleinschalige interventies

Woning Heilig-Hartstraat 42
Opdrachtgever: Diederick Verhaeghe
Ontwerp: korrel.architecten
Omschrijving: Het project is een totaalrenovatie van een rijwoning uit 1950 tot een eengezinswoning met architectuurpraktijk. Er werd gekozen voor het behoud van kwalitatieve draagstructuren, evenals van de ruimtelijke sterktes van het pand en haar tuin. Structurele wanden en daken werden bewaard terwijl de overbodige elementen werden verwijderd, en de tuin werd opengewerkt rond de waardevolle oude bomen en struiken die mee de ruimtelijke bewegingen in de woning herdefiniëren. Het gebruik van hout, leem en natuursteen herinnert niet toevallig aan de bouwperiode van de oorspronkelijke woning, waardoor ze ook in haar hedendaagse context intuïtief aanvoelt.
Kleinschalige interventies

Woning Iepersestraat 135A
Opdrachtgever: Tom en Michelle Moerman - Buyse
Otwerp: Bureau Buyse - architect Michelle Buyse
Omschrijving: Het project omvat een doorgedreven renovatie van een rijwoning. Op het gelijkvloers werden de bestaande aanbouwen gesloopt en vervangen door een nieuwe uitbouw over de volledige breedte van de woning. De leefruimtes werden maximaal opengetrokken, met de keuken als kloppend hart van het huis. Door middel van de beglaasde voordeur en binnendeuren komt het licht niet alleen via de open achtergevel en dakkoepels naar binnen, maar ook via de voorgevel. Als laatste actiepunt werd ook de voortuin gedeeltelijk onthard en aangeplant met streekeigen bloemen en planten.
Kleinschalige interventies

Woning Veldstraat 120
Opdrachtgever: Bart Verstraete, Stefaan De Witte
Ontwerp: Klou architecten
Omschrijving: Dit hernieuwbouwproject in het centrum van Roeselare is een mooi voorbeeld van hoe men een complex hoekperceel nieuw leven kan inblazen met een verrassende en doordachte architectuur. Niet alleen betekent de woning een heuse opwaardering van het stadszicht, maar kreeg dat laatste ook een tijdloos en ongezien gebouw als eyecatcher. Enkele uitkragingen op de eerste en tweede verdieping waren noodzakelijk om voldoende ruimte te creëren. Een leuke buitenpatio van zestig vierkante meter creëert openheid, maar geeft toch een cocoongevoel waardoor je bijna vergeet dat je midden het centrum van de stad zit.
Kleinschalige interventies

Sint-Jozefskerk | Deken de Saegherplein 14
Opdrachtgever: 3architecten
Ontwerp: 3architecten
Omschrijving: In 2014 verloor de kerk zijn religieuze functie en werd het een blanco canvas voor herbestemming. Het ontwerpconcept heeft een duidelijke filosofie: meervoudig gebruik van het gebouw, in letterlijke en figuurlijke zin; het creëren van kantoorruimte en een verbindings- en ontmoetingsplek in de wijk. Tijdens kantooruren dient het schip als vergader- en ontwerpruimte voor architectenbureau 3architecten. Buiten deze uren transformeert het schip tot een polyvalente gemeenschapsruimte, geschikt voor lezingen, koorrepetities, vergaderingen, recepties en tentoonstellingen.
Grootschalige ingrepen

Kantoor ACV | Henri Horriestraat 31
Opdrachtgever: Domus Nostra
Ontwerp: ampe.trybou architecten
Omschrijving: Het nieuwe gebouw bestaat uit een open vergadercentrum en een kantoorgedeelte met daartussen een publiek terras. Op straatniveau is de bestaande parktuin opgewaardeerd van private parking tot publiek park met een volledig verkeersvrije nieuwe passage voor wandelaars en fietsers doorheen het bouwblok. Door de zorgvuldige detaillering en verfijning van de baksteenarchitectuur wordt het project leesbaar op verschillende schaalniveaus. Eenvoudige materialen stijgen boven zichzelf uit. Eén enkele baksteen toont het gebouw in verschillende gezichten.
Grootschalige ingrepen

Westwing Tower | Kwadestraat 155
Opdrachtgever: Steenoven & Cennini Holding
Ontwerp: B2Ai architects
Omschrijving: De Westwing Tower bestaat uit 13 verdiepingen: een gelijkvloerse plint met daarop twaalf niveaus, verdeeld over drie gestapelde volumes die variëren qua hoogte, breedte en diepte. Hoe hoger de toren klimt, hoe meer elk volume aanzwelt en gearticuleerd met afwisselende kruismotieven. De keuze voor een beperkte footprint en verticale stapeling maakt ruimte vrij voor een inwendig publiek plein, dat alle gebouwen verbindt en bedient. Met de realisatie van de Westwing Tower kent het bedrijvencomplex Westwing Park haar symbolisch sluitstuk: de hoogste kantoortoren van West-Vlaanderen.