home-page
Deel op facebook
Deel op twitter
home-page
Deel op facebook
Deel op twitter

Architectuurprijs Roeselare

De winnaars van de eerste Architectuurprijs zijn gekend!

Lancering Architectuurprijs

9 februari

Periode om projecten in te dienen

9 februari - 14 april

Start van de stemperiode

29 april

Einde van de stemperiode

10 juni

Geselecteerde projecten

Grootschalige ingrepen

Agrotopia | Oostnieuwkerksesteenweg 130

Opdrachtgever: Inagro - REO

Ontwerp: META - Van Bergen Kolpa Architecten

Omschrijving: Door zijn visibele positie wordt de glazen serre niet alleen een baken in de stad Roeselare, maar ook een visitekaartje voor de ganse tuinbouwsector. De toegang met brede opgaande trap leidt naar het Stadstuinbouw Plein met bezoekersfaciliteiten. Rondom de onderzoeksvoorzieningen loopt een educatieve route voor het grote publiek. In de zogenoemde Gevelserre aan de ringweg bevindt zich een dubbelhoge kas voor vernieuwing van verticale teelt.

Fotograaf: Filip Dujardin

0 0
lees meer

Grootschalige ingrepen

Kantoor Hannibal | Populierstraat 82

Opdrachtgever: Hannibal Adertising

Ontwerp: ROHM

Omschrijving: Er werd gekozen voor een compacte footprint en een stapeling van het programma over 3 bouwlagen. De bovenste bouwlaag geniet van de skyline van het havengebied. De eerste verdieping bevindt zich als boomhut in de kruinen van de historische treurwilg en kastanjebomen. De tuinmuur rondom het perceel wordt in zijn volledigheid bewaard. Het gebouw wordt vrij atypisch als robuuste ruimte in beton voorzien. Op het terrein worden meerdere bijkomende hoogstammige en streekeigen bomen aangepland om de zuidelijke tuin een geborgen karakter te geven. Het verwilderde karakter van de tuin wordt zo veel mogelijk bewaard en versterkt.

0 0
lees meer

Kleinschalige interventies

Sint-Jozefskerk | Deken de Saegherplein 14

Opdrachtgever: 3architecten

Ontwerp: 3architecten

Omschrijving: In 2014 verloor de kerk zijn religieuze functie en werd het een blanco canvas voor herbestemming. Het ontwerpconcept heeft een duidelijke filosofie: meervoudig gebruik van het gebouw, in letterlijke en figuurlijke zin; het creëren van kantoorruimte en een verbindings- en ontmoetingsplek in de wijk. Tijdens kantooruren dient het schip als vergader- en ontwerpruimte voor architectenbureau 3architecten. Buiten deze uren transformeert het schip tot een polyvalente gemeenschapsruimte, geschikt voor lezingen, koorrepetities, vergaderingen, recepties en tentoonstellingen.

0 0
lees meer

Kleinschalige interventies

Woning Brugsesteenweg 275 

Opdrachtgever: Dhr. Mevr. Turpyn - Pinet

Ontwerp: Klou architecten

Omschrijving: Door de nieuwe verordening in de Brugsesteenweg kwam de nieuwe voorbouwlijn op 8m te liggen. Dit betekende een grote impact naar tuin toe. Een diepere voortuin -die er voorheen niet was- en een minder diepe achtertuin. Hierdoor kreeg de woning wel een zekere ademruimte naar de straatzijde toe. Er werd gekozen voor een roodbruine smalle elegante baksteen, dit in combinatie met zwart aluminium buitenschrijnwerk en plaatwerk. Een eenvoudige zuivere architectuur met een speelse compositie van volumes. De gevel van de straatzijde is eerder gesloten, doch met leuke glasaccenten. De achtergevel aan de tuinzijde is dan weer open en transparant. Dit geeft de keuken -en leefruimte maximaal licht en zicht.

0 0
lees meer

Kleinschalige interventies

Woning Iepersestraat 135A

Opdrachtgever: Tom en Michelle Moerman - Buyse

Otwerp: Bureau Buyse - architect Michelle Buyse

Omschrijving: Het project omvat een doorgedreven renovatie van een rijwoning. Op het gelijkvloers werden de bestaande aanbouwen gesloopt en vervangen door een nieuwe uitbouw over de volledige breedte van de woning. De leefruimtes werden maximaal opengetrokken, met de keuken als kloppend hart van het huis. Door middel van de beglaasde voordeur en binnendeuren komt het licht niet alleen via de open achtergevel en dakkoepels naar binnen, maar ook via de voorgevel. Als laatste actiepunt werd ook de voortuin gedeeltelijk onthard en aangeplant met streekeigen bloemen en planten.

0 0
lees meer

Kleinschalige interventies

Woning Henri Horriestraat 20

Opdrachtgever: Hannes en Aenea Van Damme - Monteyne

Ontwerp: Van Damme Vandeputte architecten

Omschrijving: Dit historische herenhuis, op een steenworp van de winkelstraten van Roeselare, is de samenvoeging van twee woningen. In eerste instantie werd een rechter gedeelte gerenoveerd. Toen de huidige eigenaar kort na de afwerking daarvan de kans kreeg om het pand naast zijn woning te kopen, wenste hij deze zo onzichtbaar mogelijk te integreren in de architectuur van zijn bestaande woning. Het gebouw, dat in een nabij verleden dienst deed als privémuseum kreeg daarom een volledig nieuwe neoklassieke voorgevel. De poort voor de inpandige garage kreeg het uitzicht van een oude koetsdoorgang en de dakkapellen op het dak zijn kopieën van de bestaande dakkapellen rechts.

0 0
lees meer
Ontdek ze allemaal

Ontdek de projecten op de kaart