Architectuurprijs Roeselare
De winnaars van de eerste Architectuurprijs zijn gekend!
Lancering Architectuurprijs
9 februari
Periode om projecten in te dienen
9 februari - 14 april
Start van de stemperiode
29 april
Fietstocht Fiets de Stad
26 mei
Einde van de stemperiode
10 juni
Bekendmaking winnaars
18 juni
Geselecteerde projecten
Kleinschalige interventies
Woning Brugsesteenweg 275
Opdrachtgever: Dhr. Mevr. Turpyn - Pinet
Ontwerp: Klou architecten
Omschrijving: Door de nieuwe verordening in de Brugsesteenweg kwam de nieuwe voorbouwlijn op 8m te liggen. Dit betekende een grote impact naar tuin toe. Een diepere voortuin -die er voorheen niet was- en een minder diepe achtertuin. Hierdoor kreeg de woning wel een zekere ademruimte naar de straatzijde toe. Er werd gekozen voor een roodbruine smalle elegante baksteen, dit in combinatie met zwart aluminium buitenschrijnwerk en plaatwerk. Een eenvoudige zuivere architectuur met een speelse compositie van volumes. De gevel van de straatzijde is eerder gesloten, doch met leuke glasaccenten. De achtergevel aan de tuinzijde is dan weer open en transparant. Dit geeft de keuken -en leefruimte maximaal licht en zicht.
Kleinschalige interventies
The Lightstore | Koning Albert I-laan 19
Opdrachtgever: Rik Leenknegt
Ontwerp: Luk Anseeuw
Omschrijving: The Lightstore Roeselare is gevestigd in een erfgoedpand van 1897 waar ooit de opslagplaats van Piano’s Derdeyn gevestigd was. Tijdens een grote renovatie van het pand in 2023 hebben alle authentieke elementen van het pand geaccentueerd tussen onze decoratieve verlichting. Alle oorspronkelijke elementen werden vernieuwd en geaccentueerd, zoals nieuw dak, nieuwe dakgoten (met dezelfde afwerking), binnen werden alle hoeken opnieuw afgerond en werd de houten trap en schouw in ere hersteld.
Grootschalige ingrepen
Kantoor Hannibal | Populierstraat 82
Opdrachtgever: Hannibal Adertising
Ontwerp: ROHM
Omschrijving: Er werd gekozen voor een compacte footprint en een stapeling van het programma over 3 bouwlagen. De bovenste bouwlaag geniet van de skyline van het havengebied. De eerste verdieping bevindt zich als boomhut in de kruinen van de historische treurwilg en kastanjebomen. De tuinmuur rondom het perceel wordt in zijn volledigheid bewaard. Het gebouw wordt vrij atypisch als robuuste ruimte in beton voorzien. Op het terrein worden meerdere bijkomende hoogstammige en streekeigen bomen aangepland om de zuidelijke tuin een geborgen karakter te geven. Het verwilderde karakter van de tuin wordt zo veel mogelijk bewaard en versterkt.
Kleinschalige interventies
Kantoor Akurad | Kaaistraat 56
Opdrachtgever: Akurad advocaten
Ontwerp: Declerck-Daels architecten
Omschrijving: Akurad advocaten zag potentieel in een hoekperceel aan de vaart met een verlaten loods. Het resultaat is een opvallende constructie bestaande uit drie volumes, speels gestapeld. Dit zorgt voor een opmerkelijke en verfijnde uitstraling die contrasteert met de industriële omgeving. Het oogt zowel massief als licht, zowel transparant als intiem. Het gebouw richt zich naar de omgeving. Elke ruimte geniet van een ingekaderd uitzicht op dit stadsdeel. Doorzichten en toepassing van overvloedig glas versterken de open cultuur van het bedrijf.
Grootschalige ingrepen
Westwing Tower | Kwadestraat 155
Opdrachtgever: Steenoven & Cennini Holding
Ontwerp: B2Ai architects
Omschrijving: De Westwing Tower bestaat uit 13 verdiepingen: een gelijkvloerse plint met daarop twaalf niveaus, verdeeld over drie gestapelde volumes die variëren qua hoogte, breedte en diepte. Hoe hoger de toren klimt, hoe meer elk volume aanzwelt en gearticuleerd met afwisselende kruismotieven. De keuze voor een beperkte footprint en verticale stapeling maakt ruimte vrij voor een inwendig publiek plein, dat alle gebouwen verbindt en bedient. Met de realisatie van de Westwing Tower kent het bedrijvencomplex Westwing Park haar symbolisch sluitstuk: de hoogste kantoortoren van West-Vlaanderen.
Kleinschalige interventies
Woning Heilig-Hartstraat 42
Opdrachtgever: Diederick Verhaeghe
Ontwerp: korrel.architecten
Omschrijving: Het project is een totaalrenovatie van een rijwoning uit 1950 tot een eengezinswoning met architectuurpraktijk. Er werd gekozen voor het behoud van kwalitatieve draagstructuren, evenals van de ruimtelijke sterktes van het pand en haar tuin. Structurele wanden en daken werden bewaard terwijl de overbodige elementen werden verwijderd, en de tuin werd opengewerkt rond de waardevolle oude bomen en struiken die mee de ruimtelijke bewegingen in de woning herdefiniëren. Het gebruik van hout, leem en natuursteen herinnert niet toevallig aan de bouwperiode van de oorspronkelijke woning, waardoor ze ook in haar hedendaagse context intuïtief aanvoelt.