home-page
Deel op facebook
Deel op twitter
home-page
Deel op facebook
Deel op twitter

Kleinschalige interventies

Prijs voor de beste kleine interventie.

Dit zijn projecten op een perceel dat kleiner is dan 1500 m². 

Het gaat om gebouwen, verbouwingen of landschappelijke ingrepen die dankzij een intelligent plan het juiste antwoord bieden op de uitdagingen van het hedendaagse Roeselare. 

10
0

Breng hieronder je stem uit. Je kan op één project stemmen.

Willekeurig Populair Recent

Kleinschalige interventies

Woning Henri Horriestraat 20

Opdrachtgever: Hannes en Aenea Van Damme - Monteyne

Ontwerp: Van Damme Vandeputte architecten

Omschrijving: Dit historische herenhuis, op een steenworp van de winkelstraten van Roeselare, is de samenvoeging van twee woningen. In eerste instantie werd een rechter gedeelte gerenoveerd. Toen de huidige eigenaar kort na de afwerking daarvan de kans kreeg om het pand naast zijn woning te kopen, wenste hij deze zo onzichtbaar mogelijk te integreren in de architectuur van zijn bestaande woning. Het gebouw, dat in een nabij verleden dienst deed als privémuseum kreeg daarom een volledig nieuwe neoklassieke voorgevel. De poort voor de inpandige garage kreeg het uitzicht van een oude koetsdoorgang en de dakkapellen op het dak zijn kopieën van de bestaande dakkapellen rechts.

0 0
lees meer

Kleinschalige interventies

Woning Sint-Alfonsusstraat 79

Opdrachtgever: Private bouwheer

Ontwerp: PVM architecten

Omschrijving: Na de verkoop van hun vorige woning, besloot de opdrachtgever terug te keren naar het kloppende hart van de stad. Er werd gekozen om het oude huurpand te vervangen door een woning voorzien van alle comfort met een lichtdoorstroomde en rustgevende gevoel. De voorgevel wordt gekenmerkt door royale glaspartijen op de eerste twee verdiepingen, terwijl de derde verdieping subtiel is teruggetrokken. Met een strakke en verfijnde afwerking in zandkleurige gladpleister op de voorgevel en metalen geprofileerde bekleding op de zijgevels wordt de elegantie van het ontwerp benadrukt. Ondanks de grillige perceelgrenzen wordt elk hoekje benut.

0 0
lees meer

Kleinschalige interventies

Woning Iepersestraat 135A

Opdrachtgever: Tom en Michelle Moerman - Buyse

Otwerp: Bureau Buyse - architect Michelle Buyse

Omschrijving: Het project omvat een doorgedreven renovatie van een rijwoning. Op het gelijkvloers werden de bestaande aanbouwen gesloopt en vervangen door een nieuwe uitbouw over de volledige breedte van de woning. De leefruimtes werden maximaal opengetrokken, met de keuken als kloppend hart van het huis. Door middel van de beglaasde voordeur en binnendeuren komt het licht niet alleen via de open achtergevel en dakkoepels naar binnen, maar ook via de voorgevel. Als laatste actiepunt werd ook de voortuin gedeeltelijk onthard en aangeplant met streekeigen bloemen en planten.

0 0
lees meer

Kleinschalige interventies

Sint-Jozefskerk | Deken de Saegherplein 14

Opdrachtgever: 3architecten

Ontwerp: 3architecten

Omschrijving: In 2014 verloor de kerk zijn religieuze functie en werd het een blanco canvas voor herbestemming. Het ontwerpconcept heeft een duidelijke filosofie: meervoudig gebruik van het gebouw, in letterlijke en figuurlijke zin; het creëren van kantoorruimte en een verbindings- en ontmoetingsplek in de wijk. Tijdens kantooruren dient het schip als vergader- en ontwerpruimte voor architectenbureau 3architecten. Buiten deze uren transformeert het schip tot een polyvalente gemeenschapsruimte, geschikt voor lezingen, koorrepetities, vergaderingen, recepties en tentoonstellingen.

0 0
lees meer

Kleinschalige interventies

Woning Veldstraat 120

Opdrachtgever: Bart Verstraete, Stefaan De Witte

Ontwerp: Klou architecten

Omschrijving: Dit hernieuwbouwproject in het centrum van Roeselare is een mooi voorbeeld van hoe men een complex hoekperceel nieuw leven kan inblazen met een verrassende en doordachte architectuur. Niet alleen betekent de woning een heuse opwaardering van het stadszicht, maar kreeg dat laatste ook een tijdloos en ongezien gebouw als eyecatcher. Enkele uitkragingen op de eerste en tweede verdieping waren noodzakelijk om voldoende ruimte te creëren. Een leuke buitenpatio van zestig vierkante meter creëert openheid, maar geeft toch een cocoongevoel waardoor je bijna vergeet dat je midden het centrum van de stad zit.

0 0
lees meer

Kleinschalige interventies

Kantoor Eyckmans | Meensesteenweg 411

Opdrachtgever: Buro Eyckmans

Ontwerp: GC architecten

Omschrijving: Het nieuwe kantoor ademt een moderne esthetiek uit, waarbij strakke lijnen en functionele ruimtes hand in hand gaan. Het “hoekperceel” bleef lange tijd onbenut en het werd een heuse oefening om op deze locatie, met de voorhanden perceeloppervlakte en rekeninghoudend met haar beperkingen (perceelvorm) een optimaal gebouw te ontwerpen.  Gelegen langs een belangrijke toegangsweg naar de stad Roeselare, geniet het kantoor van een strategische locatie die gemakkelijk bereikbaar is voor zowel medewerkers als klanten.

0 0
lees meer

Kleinschalige interventies

Woning Brugsesteenweg 275 

Opdrachtgever: Dhr. Mevr. Turpyn - Pinet

Ontwerp: Klou architecten

Omschrijving: Door de nieuwe verordening in de Brugsesteenweg kwam de nieuwe voorbouwlijn op 8m te liggen. Dit betekende een grote impact naar tuin toe. Een diepere voortuin -die er voorheen niet was- en een minder diepe achtertuin. Hierdoor kreeg de woning wel een zekere ademruimte naar de straatzijde toe. Er werd gekozen voor een roodbruine smalle elegante baksteen, dit in combinatie met zwart aluminium buitenschrijnwerk en plaatwerk. Een eenvoudige zuivere architectuur met een speelse compositie van volumes. De gevel van de straatzijde is eerder gesloten, doch met leuke glasaccenten. De achtergevel aan de tuinzijde is dan weer open en transparant. Dit geeft de keuken -en leefruimte maximaal licht en zicht.

0 0
lees meer

Kleinschalige interventies

The Lightstore | Koning Albert I-laan 19

Opdrachtgever: Rik Leenknegt

Ontwerp: Luk Anseeuw

Omschrijving: The Lightstore Roeselare is gevestigd in een erfgoedpand van 1897 waar ooit de opslagplaats van Piano’s Derdeyn gevestigd was. Tijdens een grote renovatie van het pand in 2023 hebben alle authentieke elementen van het pand geaccentueerd tussen onze decoratieve verlichting. Alle oorspronkelijke elementen werden vernieuwd en geaccentueerd, zoals nieuw dak, nieuwe dakgoten (met dezelfde afwerking), binnen werden alle hoeken opnieuw afgerond en werd de houten trap en schouw in ere hersteld.

0 0
lees meer

Kleinschalige interventies

Kantoor Akurad | Kaaistraat 56

Opdrachtgever: Akurad advocaten

Ontwerp: Declerck-Daels architecten

Omschrijving: Akurad advocaten zag potentieel in een hoekperceel aan de vaart met een verlaten loods. Het resultaat is een opvallende constructie bestaande uit drie volumes, speels gestapeld. Dit zorgt voor  een opmerkelijke en verfijnde uitstraling die contrasteert met de industriële omgeving. Het oogt  zowel massief als licht, zowel transparant als intiem. Het gebouw richt zich naar de omgeving. Elke ruimte geniet van een ingekaderd uitzicht op dit  stadsdeel. Doorzichten en toepassing van overvloedig glas versterken de open cultuur van het bedrijf.

0 0
lees meer

Kleinschalige interventies

Woning Heilig-Hartstraat 42

Opdrachtgever: Diederick Verhaeghe

Ontwerp: korrel.architecten

Omschrijving: Het project is een totaalrenovatie van een rijwoning uit 1950 tot een eengezinswoning met architectuurpraktijk. Er werd gekozen voor het behoud van kwalitatieve draagstructuren, evenals van de ruimtelijke sterktes van het pand en haar tuin. Structurele wanden en daken werden bewaard terwijl de overbodige elementen werden verwijderd, en de tuin werd opengewerkt rond de waardevolle oude bomen en struiken die mee de ruimtelijke bewegingen in de woning herdefiniëren. Het gebruik van hout, leem en natuursteen herinnert niet toevallig aan de bouwperiode van de oorspronkelijke woning, waardoor ze ook in haar hedendaagse context intuïtief aanvoelt.

0 0
lees meer