Architectuurprijs Roeselare
De winnaars van de eerste Architectuurprijs zijn gekend!
Lancering Architectuurprijs
9 februari
Periode om projecten in te dienen
9 februari - 14 april
Start van de stemperiode
29 april
Fietstocht Fiets de Stad
26 mei
Einde van de stemperiode
10 juni
Bekendmaking winnaars
18 juni
Geselecteerde projecten
Kleinschalige interventies

Woning Henri Horriestraat 20
Opdrachtgever: Hannes en Aenea Van Damme - Monteyne
Ontwerp: Van Damme Vandeputte architecten
Omschrijving: Dit historische herenhuis, op een steenworp van de winkelstraten van Roeselare, is de samenvoeging van twee woningen. In eerste instantie werd een rechter gedeelte gerenoveerd. Toen de huidige eigenaar kort na de afwerking daarvan de kans kreeg om het pand naast zijn woning te kopen, wenste hij deze zo onzichtbaar mogelijk te integreren in de architectuur van zijn bestaande woning. Het gebouw, dat in een nabij verleden dienst deed als privémuseum kreeg daarom een volledig nieuwe neoklassieke voorgevel. De poort voor de inpandige garage kreeg het uitzicht van een oude koetsdoorgang en de dakkapellen op het dak zijn kopieën van de bestaande dakkapellen rechts.
Kleinschalige interventies

Woning Heilig-Hartstraat 42
Opdrachtgever: Diederick Verhaeghe
Ontwerp: korrel.architecten
Omschrijving: Het project is een totaalrenovatie van een rijwoning uit 1950 tot een eengezinswoning met architectuurpraktijk. Er werd gekozen voor het behoud van kwalitatieve draagstructuren, evenals van de ruimtelijke sterktes van het pand en haar tuin. Structurele wanden en daken werden bewaard terwijl de overbodige elementen werden verwijderd, en de tuin werd opengewerkt rond de waardevolle oude bomen en struiken die mee de ruimtelijke bewegingen in de woning herdefiniëren. Het gebruik van hout, leem en natuursteen herinnert niet toevallig aan de bouwperiode van de oorspronkelijke woning, waardoor ze ook in haar hedendaagse context intuïtief aanvoelt.
Grootschalige ingrepen

Agrotopia | Oostnieuwkerksesteenweg 130
Opdrachtgever: Inagro - REO
Ontwerp: META - Van Bergen Kolpa Architecten
Omschrijving: Door zijn visibele positie wordt de glazen serre niet alleen een baken in de stad Roeselare, maar ook een visitekaartje voor de ganse tuinbouwsector. De toegang met brede opgaande trap leidt naar het Stadstuinbouw Plein met bezoekersfaciliteiten. Rondom de onderzoeksvoorzieningen loopt een educatieve route voor het grote publiek. In de zogenoemde Gevelserre aan de ringweg bevindt zich een dubbelhoge kas voor vernieuwing van verticale teelt.
Fotograaf: Filip Dujardin
Kleinschalige interventies

Woning Iepersestraat 135A
Opdrachtgever: Tom en Michelle Moerman - Buyse
Otwerp: Bureau Buyse - architect Michelle Buyse
Omschrijving: Het project omvat een doorgedreven renovatie van een rijwoning. Op het gelijkvloers werden de bestaande aanbouwen gesloopt en vervangen door een nieuwe uitbouw over de volledige breedte van de woning. De leefruimtes werden maximaal opengetrokken, met de keuken als kloppend hart van het huis. Door middel van de beglaasde voordeur en binnendeuren komt het licht niet alleen via de open achtergevel en dakkoepels naar binnen, maar ook via de voorgevel. Als laatste actiepunt werd ook de voortuin gedeeltelijk onthard en aangeplant met streekeigen bloemen en planten.
Kleinschalige interventies

Sint-Jozefskerk | Deken de Saegherplein 14
Opdrachtgever: 3architecten
Ontwerp: 3architecten
Omschrijving: In 2014 verloor de kerk zijn religieuze functie en werd het een blanco canvas voor herbestemming. Het ontwerpconcept heeft een duidelijke filosofie: meervoudig gebruik van het gebouw, in letterlijke en figuurlijke zin; het creëren van kantoorruimte en een verbindings- en ontmoetingsplek in de wijk. Tijdens kantooruren dient het schip als vergader- en ontwerpruimte voor architectenbureau 3architecten. Buiten deze uren transformeert het schip tot een polyvalente gemeenschapsruimte, geschikt voor lezingen, koorrepetities, vergaderingen, recepties en tentoonstellingen.
Grootschalige ingrepen

Creo | Arme Klarenstraat 70-76
Opdrachtgever: Creo CVO
Ontwerp: Bildt Architecten
Omschrijving: De CVO Creo-campus is gerealiseerd op basis van een bestaand patrimonium. De oude bib en naast-gelegen klooster (campus Klara), samen met een loods van de watergroep (campus Umami) werden herbestemd en in laatste fase werd tussen beide gebouwen een nieuw, compact onderwijsgebouw ingepast (campus Kubiek). Deze gebouwen zijn, hoewel gescheiden door een straat, verbonden met elkaar door hun positie, vormgeving en kleur. Daarnaast is gewerkt aan een landschapsaanleg die de gebouwen verbindt met elkaar. Doorheen de hele campus is er een terugkerend thema. De ontmoetingsruimte staat steeds centraal in de gebouwen en op de hele campus. Gangen zijn extra groot en worden ingericht als verblijfsplek en verlengde van de lokalen.