home-page
Deel op facebook
Deel op twitter
home-page
Deel op facebook
Deel op twitter

Architectuurprijs Roeselare

De winnaars van de eerste Architectuurprijs zijn gekend!

Lancering Architectuurprijs

9 februari

Periode om projecten in te dienen

9 februari - 14 april

Start van de stemperiode

29 april

Einde van de stemperiode

10 juni

Geselecteerde projecten

Kleinschalige interventies

Woning Heilig-Hartstraat 42

Opdrachtgever: Diederick Verhaeghe

Ontwerp: korrel.architecten

Omschrijving: Het project is een totaalrenovatie van een rijwoning uit 1950 tot een eengezinswoning met architectuurpraktijk. Er werd gekozen voor het behoud van kwalitatieve draagstructuren, evenals van de ruimtelijke sterktes van het pand en haar tuin. Structurele wanden en daken werden bewaard terwijl de overbodige elementen werden verwijderd, en de tuin werd opengewerkt rond de waardevolle oude bomen en struiken die mee de ruimtelijke bewegingen in de woning herdefiniëren. Het gebruik van hout, leem en natuursteen herinnert niet toevallig aan de bouwperiode van de oorspronkelijke woning, waardoor ze ook in haar hedendaagse context intuïtief aanvoelt.

0 0
lees meer

Grootschalige ingrepen

Creo | Arme Klarenstraat 70-76

Opdrachtgever: Creo CVO

Ontwerp: Bildt Architecten

Omschrijving: De CVO Creo-campus is gerealiseerd op basis van een bestaand patrimonium. De oude bib en naast-gelegen klooster (campus Klara), samen met een loods van de watergroep (campus Umami) werden herbestemd en in laatste fase werd tussen beide gebouwen een nieuw, compact onderwijsgebouw ingepast (campus Kubiek). Deze gebouwen zijn, hoewel gescheiden door een straat, verbonden met elkaar door hun positie, vormgeving en kleur. Daarnaast is gewerkt aan een landschapsaanleg die de gebouwen verbindt met elkaar. Doorheen de hele campus is er een terugkerend thema. De ontmoetingsruimte staat steeds centraal in de gebouwen en op de hele campus. Gangen zijn extra groot en worden ingericht als verblijfsplek en verlengde van de lokalen.

0 0
lees meer

Kleinschalige interventies

The Lightstore | Koning Albert I-laan 19

Opdrachtgever: Rik Leenknegt

Ontwerp: Luk Anseeuw

Omschrijving: The Lightstore Roeselare is gevestigd in een erfgoedpand van 1897 waar ooit de opslagplaats van Piano’s Derdeyn gevestigd was. Tijdens een grote renovatie van het pand in 2023 hebben alle authentieke elementen van het pand geaccentueerd tussen onze decoratieve verlichting. Alle oorspronkelijke elementen werden vernieuwd en geaccentueerd, zoals nieuw dak, nieuwe dakgoten (met dezelfde afwerking), binnen werden alle hoeken opnieuw afgerond en werd de houten trap en schouw in ere hersteld.

0 0
lees meer

Grootschalige ingrepen

Groenzicht | Sint-Blasiusstraat 275

Opdrachtgever: Blasiuspark

Ontwerp: B2Ai architects

Omschrijving: Groenzicht betreft de sanering en de verwerking van een metaalverwerkende bedrijf tot een nieuw woonproject met meerdere urban villa’s. Elk appartement kent een hoekligging en biedt dankzij grote glasgevels een panoramisch uitzicht op de prachtige privé parktuin. De site is autovrij, wat het groene karakter benadrukt. Het architecturaal concept gaat uit van witte betonnen terrassen met veel glas en hout ertussen. De houten lambrisering geeft het geheel een natuurlijke tint. De openheid naar het park, de grote terrassen en raampartijen met veel natuurlijke lichtinval zorgen voor een maximale woonkwaliteit.

0 0
lees meer

Kleinschalige interventies

Woning Henri Horriestraat 20

Opdrachtgever: Hannes en Aenea Van Damme - Monteyne

Ontwerp: Van Damme Vandeputte architecten

Omschrijving: Dit historische herenhuis, op een steenworp van de winkelstraten van Roeselare, is de samenvoeging van twee woningen. In eerste instantie werd een rechter gedeelte gerenoveerd. Toen de huidige eigenaar kort na de afwerking daarvan de kans kreeg om het pand naast zijn woning te kopen, wenste hij deze zo onzichtbaar mogelijk te integreren in de architectuur van zijn bestaande woning. Het gebouw, dat in een nabij verleden dienst deed als privémuseum kreeg daarom een volledig nieuwe neoklassieke voorgevel. De poort voor de inpandige garage kreeg het uitzicht van een oude koetsdoorgang en de dakkapellen op het dak zijn kopieën van de bestaande dakkapellen rechts.

0 0
lees meer

Grootschalige ingrepen

Agrotopia | Oostnieuwkerksesteenweg 130

Opdrachtgever: Inagro - REO

Ontwerp: META - Van Bergen Kolpa Architecten

Omschrijving: Door zijn visibele positie wordt de glazen serre niet alleen een baken in de stad Roeselare, maar ook een visitekaartje voor de ganse tuinbouwsector. De toegang met brede opgaande trap leidt naar het Stadstuinbouw Plein met bezoekersfaciliteiten. Rondom de onderzoeksvoorzieningen loopt een educatieve route voor het grote publiek. In de zogenoemde Gevelserre aan de ringweg bevindt zich een dubbelhoge kas voor vernieuwing van verticale teelt.

Fotograaf: Filip Dujardin

0 0
lees meer
Ontdek ze allemaal

Ontdek de projecten op de kaart