Architectuurprijs Roeselare
De winnaars van de eerste Architectuurprijs zijn gekend!
Lancering Architectuurprijs
9 februari
Periode om projecten in te dienen
9 februari - 14 april
Start van de stemperiode
29 april
Fietstocht Fiets de Stad
26 mei
Einde van de stemperiode
10 juni
Bekendmaking winnaars
18 juni
Geselecteerde projecten
Kleinschalige interventies
The Lightstore | Koning Albert I-laan 19
Opdrachtgever: Rik Leenknegt
Ontwerp: Luk Anseeuw
Omschrijving: The Lightstore Roeselare is gevestigd in een erfgoedpand van 1897 waar ooit de opslagplaats van Piano’s Derdeyn gevestigd was. Tijdens een grote renovatie van het pand in 2023 hebben alle authentieke elementen van het pand geaccentueerd tussen onze decoratieve verlichting. Alle oorspronkelijke elementen werden vernieuwd en geaccentueerd, zoals nieuw dak, nieuwe dakgoten (met dezelfde afwerking), binnen werden alle hoeken opnieuw afgerond en werd de houten trap en schouw in ere hersteld.
Grootschalige ingrepen
Westwing Tower | Kwadestraat 155
Opdrachtgever: Steenoven & Cennini Holding
Ontwerp: B2Ai architects
Omschrijving: De Westwing Tower bestaat uit 13 verdiepingen: een gelijkvloerse plint met daarop twaalf niveaus, verdeeld over drie gestapelde volumes die variëren qua hoogte, breedte en diepte. Hoe hoger de toren klimt, hoe meer elk volume aanzwelt en gearticuleerd met afwisselende kruismotieven. De keuze voor een beperkte footprint en verticale stapeling maakt ruimte vrij voor een inwendig publiek plein, dat alle gebouwen verbindt en bedient. Met de realisatie van de Westwing Tower kent het bedrijvencomplex Westwing Park haar symbolisch sluitstuk: de hoogste kantoortoren van West-Vlaanderen.
Grootschalige ingrepen
Kantoor ACV | Henri Horriestraat 31
Opdrachtgever: Domus Nostra
Ontwerp: ampe.trybou architecten
Omschrijving: Het nieuwe gebouw bestaat uit een open vergadercentrum en een kantoorgedeelte met daartussen een publiek terras. Op straatniveau is de bestaande parktuin opgewaardeerd van private parking tot publiek park met een volledig verkeersvrije nieuwe passage voor wandelaars en fietsers doorheen het bouwblok. Door de zorgvuldige detaillering en verfijning van de baksteenarchitectuur wordt het project leesbaar op verschillende schaalniveaus. Eenvoudige materialen stijgen boven zichzelf uit. Eén enkele baksteen toont het gebouw in verschillende gezichten.
Kleinschalige interventies
Sint-Jozefskerk | Deken de Saegherplein 14
Opdrachtgever: 3architecten
Ontwerp: 3architecten
Omschrijving: In 2014 verloor de kerk zijn religieuze functie en werd het een blanco canvas voor herbestemming. Het ontwerpconcept heeft een duidelijke filosofie: meervoudig gebruik van het gebouw, in letterlijke en figuurlijke zin; het creëren van kantoorruimte en een verbindings- en ontmoetingsplek in de wijk. Tijdens kantooruren dient het schip als vergader- en ontwerpruimte voor architectenbureau 3architecten. Buiten deze uren transformeert het schip tot een polyvalente gemeenschapsruimte, geschikt voor lezingen, koorrepetities, vergaderingen, recepties en tentoonstellingen.
Grootschalige ingrepen
Agrotopia | Oostnieuwkerksesteenweg 130
Opdrachtgever: Inagro - REO
Ontwerp: META - Van Bergen Kolpa Architecten
Omschrijving: Door zijn visibele positie wordt de glazen serre niet alleen een baken in de stad Roeselare, maar ook een visitekaartje voor de ganse tuinbouwsector. De toegang met brede opgaande trap leidt naar het Stadstuinbouw Plein met bezoekersfaciliteiten. Rondom de onderzoeksvoorzieningen loopt een educatieve route voor het grote publiek. In de zogenoemde Gevelserre aan de ringweg bevindt zich een dubbelhoge kas voor vernieuwing van verticale teelt.
Fotograaf: Filip Dujardin
Grootschalige ingrepen
Zoutman | Schaapbruggestraat 48
Opdrachtgever: Zoutman NV
Ontwerp: Caan Architecten
Omschrijving: Het gebouw bestaat uit 3 bouwlagen en is opgebouwd volgens een vaste ritmering. Dit met een logische, minimale structuur van prefab-kolommen en balken met één centrale kern die alles organiseert. Hierdoor kan gewerkt worden met grote glaspartijen die veel licht binnenbrengen in de kantoren. Binnenin loopt de achterwand door over het hele gebouw en zorgt zo voor voldoende bergruimte. Het glazen volume krijgt enkele accentkaders in hout die belangrijke plaatsen zoals de inkom en de grote vergaderzaal accentueren en tegelijk uitzichten op de omgeving geeft. De traphal die de verschillende verdiepingen verbindt komt uit het volume, afgewerkt in een contrasterend materiaal.