Deel op facebook
Deel op twitter
Deel op facebook
Deel op twitter

Architectuurprijs Roeselare

De winnaars van de eerste Architectuurprijs zijn gekend!

Lancering Architectuurprijs

9 februari

Periode om projecten in te dienen

9 februari - 14 april

Start van de stemperiode

29 april

Einde van de stemperiode

10 juni

Geselecteerde projecten

Kleinschalige interventies

The Lightstore | Koning Albert I-laan 19

Opdrachtgever: Rik Leenknegt

Ontwerp: Luk Anseeuw

Omschrijving: The Lightstore Roeselare is gevestigd in een erfgoedpand van 1897 waar ooit de opslagplaats van Piano’s Derdeyn gevestigd was. Tijdens een grote renovatie van het pand in 2023 hebben alle authentieke elementen van het pand geaccentueerd tussen onze decoratieve verlichting. Alle oorspronkelijke elementen werden vernieuwd en geaccentueerd, zoals nieuw dak, nieuwe dakgoten (met dezelfde afwerking), binnen werden alle hoeken opnieuw afgerond en werd de houten trap en schouw in ere hersteld.

0 0
lees meer

Grootschalige ingrepen

Westwing Tower | Kwadestraat 155

Opdrachtgever: Steenoven & Cennini Holding

Ontwerp: B2Ai architects

Omschrijving: De Westwing Tower bestaat uit 13 verdiepingen: een gelijkvloerse plint met daarop twaalf niveaus, verdeeld over drie gestapelde volumes die variëren qua hoogte, breedte en diepte. Hoe hoger de toren klimt, hoe meer elk volume aanzwelt en gearticuleerd met afwisselende kruismotieven. De keuze voor een beperkte footprint en verticale stapeling maakt ruimte vrij voor een inwendig publiek plein, dat alle gebouwen verbindt en bedient. Met de realisatie van de Westwing Tower kent het bedrijvencomplex Westwing Park haar symbolisch sluitstuk: de hoogste kantoortoren van West-Vlaanderen.

0 0
lees meer

Grootschalige ingrepen

Kantoor ACV | Henri Horriestraat 31

Opdrachtgever: Domus Nostra

Ontwerp: ampe.trybou architecten

Omschrijving: Het nieuwe gebouw bestaat uit een open vergadercentrum en een kantoorgedeelte met daartussen een publiek terras. Op straatniveau is de bestaande parktuin opgewaardeerd van private parking tot publiek park met een volledig verkeersvrije nieuwe passage voor wandelaars en fietsers doorheen het bouwblok. Door de zorgvuldige detaillering en verfijning van de baksteenarchitectuur wordt het project leesbaar op verschillende schaalniveaus. Eenvoudige materialen stijgen boven zichzelf uit. Eén enkele baksteen toont het gebouw in verschillende gezichten.

0 0
lees meer

Kleinschalige interventies

Sint-Jozefskerk | Deken de Saegherplein 14

Opdrachtgever: 3architecten

Ontwerp: 3architecten

Omschrijving: In 2014 verloor de kerk zijn religieuze functie en werd het een blanco canvas voor herbestemming. Het ontwerpconcept heeft een duidelijke filosofie: meervoudig gebruik van het gebouw, in letterlijke en figuurlijke zin; het creëren van kantoorruimte en een verbindings- en ontmoetingsplek in de wijk. Tijdens kantooruren dient het schip als vergader- en ontwerpruimte voor architectenbureau 3architecten. Buiten deze uren transformeert het schip tot een polyvalente gemeenschapsruimte, geschikt voor lezingen, koorrepetities, vergaderingen, recepties en tentoonstellingen.

0 0
lees meer

Grootschalige ingrepen

Agrotopia | Oostnieuwkerksesteenweg 130

Opdrachtgever: Inagro - REO

Ontwerp: META - Van Bergen Kolpa Architecten

Omschrijving: Door zijn visibele positie wordt de glazen serre niet alleen een baken in de stad Roeselare, maar ook een visitekaartje voor de ganse tuinbouwsector. De toegang met brede opgaande trap leidt naar het Stadstuinbouw Plein met bezoekersfaciliteiten. Rondom de onderzoeksvoorzieningen loopt een educatieve route voor het grote publiek. In de zogenoemde Gevelserre aan de ringweg bevindt zich een dubbelhoge kas voor vernieuwing van verticale teelt.

Fotograaf: Filip Dujardin

0 0
lees meer

Grootschalige ingrepen

Zoutman | Schaapbruggestraat 48

Opdrachtgever: Zoutman NV

Ontwerp: Caan Architecten

Omschrijving: Het gebouw bestaat uit 3 bouwlagen en is opgebouwd volgens een vaste ritmering. Dit met een logische, minimale structuur van prefab-kolommen en balken met één centrale kern die alles organiseert. Hierdoor kan gewerkt worden met grote glaspartijen die veel licht binnenbrengen in de kantoren. Binnenin loopt de achterwand door over het hele gebouw en zorgt zo voor voldoende bergruimte. Het glazen volume krijgt enkele accentkaders in hout die belangrijke plaatsen zoals de inkom en de grote vergaderzaal accentueren en tegelijk uitzichten op de omgeving geeft. De traphal die de verschillende verdiepingen verbindt komt uit het volume, afgewerkt in een contrasterend materiaal.

0 0
lees meer
Ontdek ze allemaal

Ontdek de projecten op de kaart