Deel op facebook
Deel op twitter
Deel op facebook
Deel op twitter

Architectuurprijs Roeselare

De winnaars van de eerste Architectuurprijs zijn gekend!

Lancering Architectuurprijs

9 februari

Periode om projecten in te dienen

9 februari - 14 april

Start van de stemperiode

29 april

Einde van de stemperiode

10 juni

Geselecteerde projecten

Grootschalige ingrepen

Kantoor Maister | Ovenhoek 5

Opdrachtgever: Maister

Ontwerp: Bildt. architecten

Omschrijving: Er werd gekozen voor een typologie waarbij het gebouw eigenlijk geen buitenzijde heeft en alles gericht is naar een centraal binnenhof. Een extreem contrast tussen binnen en buiten. Dit werd vertaald naar een volledig blind gebouw dat georganiseerd is rond een een urban jungle. Het gebouw spiegelt zich aan de buitenzijde met de omgeving als een anonieme, gesloten doos. De roze keur verbijzondert het gebouw door het sterke contrast met de grijze context. Het gebouw wordt door de binnentuin opgesplitst in een kantoorzone en een bezoekerszone. De enige opening in de gevel is een klein deurtje. Een afstandelijk welkom. Eens binnen, word je overvallen door de natuur en de rust. Het contrast kan niet sterker zijn.

0 0
lees meer

Grootschalige ingrepen

Groenzicht | Sint-Blasiusstraat 275

Opdrachtgever: Blasiuspark

Ontwerp: B2Ai architects

Omschrijving: Groenzicht betreft de sanering en de verwerking van een metaalverwerkende bedrijf tot een nieuw woonproject met meerdere urban villa’s. Elk appartement kent een hoekligging en biedt dankzij grote glasgevels een panoramisch uitzicht op de prachtige privé parktuin. De site is autovrij, wat het groene karakter benadrukt. Het architecturaal concept gaat uit van witte betonnen terrassen met veel glas en hout ertussen. De houten lambrisering geeft het geheel een natuurlijke tint. De openheid naar het park, de grote terrassen en raampartijen met veel natuurlijke lichtinval zorgen voor een maximale woonkwaliteit.

0 0
lees meer

Grootschalige ingrepen

Westwing Tower | Kwadestraat 155

Opdrachtgever: Steenoven & Cennini Holding

Ontwerp: B2Ai architects

Omschrijving: De Westwing Tower bestaat uit 13 verdiepingen: een gelijkvloerse plint met daarop twaalf niveaus, verdeeld over drie gestapelde volumes die variëren qua hoogte, breedte en diepte. Hoe hoger de toren klimt, hoe meer elk volume aanzwelt en gearticuleerd met afwisselende kruismotieven. De keuze voor een beperkte footprint en verticale stapeling maakt ruimte vrij voor een inwendig publiek plein, dat alle gebouwen verbindt en bedient. Met de realisatie van de Westwing Tower kent het bedrijvencomplex Westwing Park haar symbolisch sluitstuk: de hoogste kantoortoren van West-Vlaanderen.

0 0
lees meer

Grootschalige ingrepen

Kantoor ACV | Henri Horriestraat 31

Opdrachtgever: Domus Nostra

Ontwerp: ampe.trybou architecten

Omschrijving: Het nieuwe gebouw bestaat uit een open vergadercentrum en een kantoorgedeelte met daartussen een publiek terras. Op straatniveau is de bestaande parktuin opgewaardeerd van private parking tot publiek park met een volledig verkeersvrije nieuwe passage voor wandelaars en fietsers doorheen het bouwblok. Door de zorgvuldige detaillering en verfijning van de baksteenarchitectuur wordt het project leesbaar op verschillende schaalniveaus. Eenvoudige materialen stijgen boven zichzelf uit. Eén enkele baksteen toont het gebouw in verschillende gezichten.

0 0
lees meer

Grootschalige ingrepen

Goddeeris HQ | Ovenhoek 26

Opdrachtgever: Goddeeris NV

Ontwerp: DDM Architectuur

Omschrijving: Door het gebouw de perceelsgrenzen te laten volgen en de hoeken af te ronden kan de bebouwde oppervlakte worden gemaximaliseerd en tegelijkertijd ruimte worden geboden voor circulatie. Tussen de kantoorzone en het atelier situeert zich een ontmoetingsruimte waar banden tussen ‘het kantoor’ en ‘de werf’ worden gesmeed en versterkt. Het kantoor en magazijn bevinden zich achteraan op het perceel. De carport bevindt zich aan de straatzijde. Hierdoor geniet de werkruimte van het uitzicht op de open velden in het noorden terwijl er ook zicht is op de voertuigen die het terrein op- en afrijden. Het laden en lossen vindt afgeschermd van regen plaats onder luifels die het "achtergebouw" en het "voorgebouw”.

0 0
lees meer

Grootschalige ingrepen

Zoutman | Schaapbruggestraat 48

Opdrachtgever: Zoutman NV

Ontwerp: Caan Architecten

Omschrijving: Het gebouw bestaat uit 3 bouwlagen en is opgebouwd volgens een vaste ritmering. Dit met een logische, minimale structuur van prefab-kolommen en balken met één centrale kern die alles organiseert. Hierdoor kan gewerkt worden met grote glaspartijen die veel licht binnenbrengen in de kantoren. Binnenin loopt de achterwand door over het hele gebouw en zorgt zo voor voldoende bergruimte. Het glazen volume krijgt enkele accentkaders in hout die belangrijke plaatsen zoals de inkom en de grote vergaderzaal accentueren en tegelijk uitzichten op de omgeving geeft. De traphal die de verschillende verdiepingen verbindt komt uit het volume, afgewerkt in een contrasterend materiaal.

0 0
lees meer
Ontdek ze allemaal

Ontdek de projecten op de kaart